RESIPI


Pai Tee( dipetik dr myresepi.com)

Dsc01433

Bahan-bahan ( 25 biji )

  • KULIT PAI:
  • 1/2 cawan tepung beras -guna cawan penyukat (update: bersamaan 75 gm) jika guna cawan minum lebih kurang 3/4 cawan
  • 125 ml air
  • 2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
  • 1/2 sudu teh kapur makan
  • 1/2 sudu teh garam
  • Acuan pai tee
  • INTI:
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 30 gram udang kering-rendam dan tumbuk halus
  • 1/2 sudu teh garam
  • Sayuran potong memanjang /parut:
  • - 1 batang lobak merah
  • - 1 biji sengkuang
  • - 1 batang timun
  • ********
  • 1/4 cawan kacang tanah (bakar dlm oven)
  • Sos pencicah

Cara-cara

  1. UNTUK KULIT PAI:
  2. Satukan semua bahan-bahan -tepung beras,air,kapur,telur dan garam, gaul hingga sebati.
  3. Dsc01361
    Panaskan minyak cukup untuk merendamkan acuan pai. Panaskan juga acuan pai dalam minyak.
  4. Dsc01409
    Celupkan acuan pai dalam adunan kulit pai.Jangan sampai penuh,tinggalkan sedikit ruang di atasnya.-lihat gambar
  5. Dsc01410
    Masukkan ke dalam minyak panas. Pastikan api sederhana kecil.
  6. Dsc01423
    Biarkan seketika.Jangan keluarkan sampai ia agak masak,jika tidak kulit pai akan terlipat. Bila sudah keras sedikit tolakkan keluar dari acuan menggunakan garfu. Balikkan sekali-sekala hingga kekuningan barulah diangkat.Biar sampai kekuningan supaya kulitnya garing. (Dlm gambar ni tak nampak kuning pula).Toskan minyak dan simpan dalam bekas kedap udara.
  7. UNTUK INTI:
  8. Tumis bawang putih dan bawang besar..Bila garing masukkan udang kering dan garam. Tutup api.
  9. Dsc01431
    Masukkan lobak merah,sengkuang dan timun.Gaul rata. Kemudian isikan inti ke dalam pai tadi.
  10. Tabur sedikit kacang tanah keatasnya dan tuangkan sos pencicah. Makan segera.


Puding Pelangi

Puding_pelangi
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
  • 10g serbuk agar2
  • 650ml air
  • 200gm gula pasir (kalau nk kurang manis wat dlm 180gm pun ok)
  • 60gm mentega
  • 1 biji telur
  • ½ tin susu cair
  • 1 sudu makan tepung custard
  • 1 sudu makan serbuk koko
  • 1/2 sudu teh vanilla
  • pewarna merah dan kuning secukupnya (kalau nak warna2 lain pun boleh)

Cara-cara

  1. Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan
  2. Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis
  3. Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then pastu tutup api.
  4. Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk (sama byk). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 leh letak kuning dan merah.
  5. Sengetkan loyang/pe2 bekas puding sedikit (yg Alma gunakan bekas square 7x7in) - i.e. biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dgn pe2 utk tinggikan).
  6. Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis.
  7. Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam peti sejuk, bila dah keras leh ler ngappp....sori ler, puding yg buat ari tu xmcm pelangi sgt baru je msk dlm fridge, anak I stir sket ngan jarinye - xsabor nk mkn :dr myresipi.com

Nasi Kerabu Kelate

Dscn0600
UNTUK HIDANGAN 5 ORANG

BAHAN-BAHAN:

1/2 KILO IKAN KEMBUNG ( DIREBUS,KUKUS ATAU BAKAR )
6 LABU BAWANG BESAR 
1 BIJI KELAPA PARUT.
1 MANGKUK SUP SANTAN PEKAT.
2 SUDU MAKAN LADA HITAM (DIKISAR)
1/2 INCI HALIA.
SEMANGKUT CILI YANG DIKISAR.
SAYUR:
2 BATANG SERAI
DAUN KESUM
TAUGE
KOBIS

CARA-CARA :

1.IKAN YANG DIREBUS DIAMBIL ISINYA.HANCURKAN.
2.GORENG KELAPA PARUT HINGGA GARING KEKUNINGAN..KEMUDIAN DIRAMAS SEDIKIT SUPAYA    HALUS.SEBAIKNYA GUNA KELAPA YANG AGAK MUDA.
3.BAHAGIKAN BAWANG KPD 2 BAHAGIAN.SATU BAHAGIAN DIKISAR BERSAMA HALIA,MANAKALA SATU BAHAGIAN LAGI DIKISAR BERSAMA SERAI.